top of page

Continental Toy Spaniel Papillon

Papillon, dünya üzerinde en köklü geçmişe sahip olan köpeklerden biridir. Avrupa Kıtası’nda 1300lü yıllardan beri yetiştirilmektedir. Irkın adı olan Continental Toy Spaniel, "Kıtanın Oyuncak Spanieli" olarak dilimize çevrilebilir ve burada Avrupa Kıtası kastedilmiştir. Aslında bu ırkın iki varyetesi vardır, dik kulaklı olan tip bir kelebeği andırdığından "Papillon" adını almıştır. Düşük kulaklı olan tipe ise güve anlamına gelen "Phalene" denir. Kraliyet ailelerinin ve soyluların köpekleri olarak eski tablolarda resmedilmiş olması sebebiyle ırkın tarihi kolaylıkla takip edilmiştir. Sasetta'nın 14üncü yüzyıl, Titian'ın 16ncı yüzyıl tablolarında karşımıza çıkar. Oldukça narin bir görüntüsü olduğundan güçsüz izlenimi verir. Ancak Papillon oldukça canlıdır, asla güçsüz değildir.

Irkın kökeni Belçika ve Fransa’ya dayanır. FCI (Federation Cynologic Internationale) tarafından dokuzuncu grupta (companion and toy dogs) sınıflandırılmıştır. Irk standardı (no 77) 1954 yılında kabul edilmiş, 1998 yılında güncellenmiştir.
 

Irk standardını Türkçeleştirip anlatalım:
 

  • Genel görünümünü tanımlayabilecek en iyi kelimeler "narin" ve "elegan"dır.

  • Sırt yüksekliği ortalama 28 santimetre olarak tanımlanan Papillon, ağırlık olarak ortalama 2,5 ile 4,5 kilogram arasındadır. 1,5 kilogramdan daha az ve 5 kilogramdan daha fazla olması hatadır. İdeali 3kg civarıdır.

  • Vücuduyla orantılı bir kafa yapısına sahiptir. Kesinlikle Chihuahualar gibi "elma kafa" değillerdir. Kafanın tepe noktası (iki kulak arası) çok hafif bir kıvrıma sahiptir. Çene kapanışı “makas ısırış” olmalıdır. Diş yapısı düzgün, alt çenesi güçlü olmalıdır (neredeyse yokmuş gibi zayıf olmamalıdır).
    Baş, gövdeye hafif bir eğim çizen bir boyunla bağlanır.

  • "Somak" (ing: muzzle) dediğimiz burun kısmı kafaya göre kısadır. Somak, uzun olmaması gerektiği gibi çok da kısa olmamalıdır. Burun ucundan "stop" dediğimiz alnın bitip burunun başladığı noktaya olan uzunluk 1/3, stoptan kafatasının arkasına olan uzunluk 2/3 olarak tarif edilebilir.
    Sivri burunlu değildir.

  • Gözleri orta boyutta, oval (badem) şekillidir, kesinlikle pörtlek olmamalıdır ve köpek ileriye bakarken gözün beyazı görünmemelidir. Göz rengi koyu kahverengi olmalıdır, açık renk istenmez. Akıllı, dikkat kesilen ve hoş bir yüz ifadesine sahiptir.

  • Göz çeperi (göz kapaklarının kenarları), dudaklar ve burun pigmentasyonu önemlidir, siyah olmalıdır. Burunda pembe nokta diskalifiye sebebidir. Pati yastıklarında da aynı şekilde siyah pigmentasyon aranır, bazı pati yastıklarında pembelik olabilir ama 4 patinin de yastıkları (hiç siyah olmaksızın) pembe olmamalıdır.

  • Irkın "kelebek" adını almasının asıl sebebi olan kulakları oldukça büyüktür, yüzün oldukça gerisinden çıkış yapar. Kulaklar birbirine çok yakın olmamalıdır, iki kulak arası mesafe açıktır. Köpek dikkat kesildiğinde stoptan kulak ucuna doğru çekilen hayali bir çizgi 45 derece açı yapmalıdır. Kulakların uç kısımları sivri olmamalıdır, yuvarlaktır. Kelebek ifadesinin oluşumunda etkili olan "fringe" dediğimiz uzun tüyleri vardır, bu tüylerin uzunluğu kulağın iç kısmında 6-7 santimetreyi, arka kısmında 14-15 santimetreyi bulabilir.

  • Vücudu kompakttır ancak kare değildir. Yerden sırtına yüksekliği ile kalçadan göğüse uzunluğunun oranı 9/10 olarak tarif edilebilir. Göğüs kafesi iyi gelişmiştir, kaburgaların bitiminde karın hafif yukarı çekiktir. Sırt çizgisi düzdür, omuzlardan kalçaya düz bir hatta ilerler.

  • Kemik yapısı incedir, ancak kesinlikle güçsüz bir his vermemelidir. Önden bakıldığında ön bacaklar dirseklerden yere düz şekilde inmelidir, bilek kısımlarında güçsüzlük istenmez, patilerin uçları dışa bakmamalıdır. Arkadan bakıldığında arka ayaklar birbirine paralel olmalıdır, inek ayağı gibi topuklar içe bakmamalıdır.

  • Kuyruk bağlantısı omurganın hemen bitimindedir. Kuyruğunu sırtına doğru yüksek bir yay çizecek şekilde taşır, fincan sapı gibi olması tercih edilir, sırtına tamamen yapışık olmaması istenir. Bu kuyruk uzun ve oldukça tüylüdür.

  • Tek katmanlı, ipeksi, hafif dalgalı bir kürkte sahiptir. Pomeranianlar gibi çift katman kürk kesinlikle olmamalıdır. Tüyler yüz, bacakların ön kısmı ve topukların arka kısmında kısa; gövdede orta; kulaklar, bacakların arkası, kuyruk, boyun ve ön göğüste uzundur. Renk olarak beyaz baskındır. Vücut tamamen beyaz olabilir veya üzerinde renk paftaları bulunabilir. Ancak başta beyazın baskın olmaması istenir, göz çevresi ve kulakları kapsayan kısım kesinlikle renkli olmalıdır. Yüzde veya bacaklarda, hatta bazen vücutta "ticking" dediğimiz küçük çiller bir hata değildir, Spaniel köklerinden gelen bir özelliktir.

  • Patileri kedi patisi gibi yuvarlak değildir, "hare feet" (tavşan ayaklı) olarak tabir edilir, hafifçe sivridir. Parmak aralarında uzun tüyler olabilir, ama patilere ağır bir görünüm vermemelidir, aksine, daha uzun ve ince bir görünüm sağlamalıdır. Tırnakları beyazdır.


Genel özelliklerini tarif edecek olursak:

Akıllı ve hayat dolu bir karakteri vardır. Sahibini çok sever, bazen bu sevgi ayrılık anksiyetesi veya aşırı koruma gibi davranış problemlerine zemin hazırlayabilir. Erken yaşta başlayan bir eğitim ve doğru bir yaklaşımla bu problemlerin oluşması engellenebilir. Oyun oynamayı sever, tekrarlamak ister ve çok kolay öğrenir. Son derece zeki köpeklerden biridir. Bazen korumacı tavır takınabilir, havlamaya meyillidir.

Küçük çocuklarla arası pek iyi olmayabilir, yavruluk döneminde çocuklarla doğru şekilde tanıştırılmalı, olumlu tecrübeler kazandırılmalıdır. Küçük boyutlarından dolayı, çocukların yanlışlıkla canını yakması çok yüksek bir ihtimaldir, bu da olumsuz ilişkilendirmeye sebep olur ve ilerleyen dönemde çocuklara karşı agresyon gelişmesine zemin hazırlayabilir. Bu nedenle büyük çocuklar ve yetişkinlerle yaşaması daha uygun olabilir.

Kürkü düzenli olarak taranmalıdır, özellikle kulak tüylerinin keçeleşmesine imkan verilmemeli, profesyonel markaların uygun olan ürünleriyle nemlendirilip taranmalıdır. Genel anlamda temiz köpeklerdir, koku sorunu yoktur, tüy dökülmesi mevsimsel ve azdır. Çok sık yıkanması hem gerekli değildir hem de doğru değildir. En sık 45 günde bir yıkanabilir.

Papillonların algıları çok açıktır, çevrelerinde olup bitenin sürekli farkındadırlar. Siz farkına varmadan bazı şeyleri öğrenir, bunlar istemediğiniz davranışlar olsa bile!

Bu sürekli çalışan kafayı doğru şeylere yönlendirmek için vakit ayırılırsa hem sahibi hem de o çok iyi vakit geçirir. Keşfetmeyi çok sever ve bu yüzden son derece kolay öğrenir. Kedilerle arası diğer köpeklerin aksine iyidir, birlikte yetiştirildikleri takdirde aynı evde rahatça yaşayabilirler.

İyi bir yetiştirici, sorumluluklarının farkında olur ve yavrularını onları bekleyen hayata hazırlar. Papillonunuzu edineceğiniz yetiştiricinin, yavrularını ev ortamında büyüttüğünden, onları mümkün olduğunca çok kişi, canlı, eşya ve yeni durumla doğru şekilde tanıştırdığından emin olunuz. Bu sayede, köpeğiniz özgüven dolu ve sağlam bir karaktere sahip olmak için ilk adımlarını doğru atmış olacaktır. Yenidoğan bir yavru köpeğin yetiştiricisiyle geçirdiği ilk 8 hafta, fiziksel ve zihinsel gelişim açısından yenidoğan bir bebeğin ilk 5 yılı gibidir. Nasıl ki bir çocuğun 5 yaşına gelene kadar pek çok tecrübe ve terbiye edinmesi gerekiyorsa, yavru köpeklerin de dünyayı tanımaları adına yetiştiricilerin gerekli çalışmaları yapmaları önemlidir.


Hazırlayan: Gülru Batur, sertifikalı profesyonel köpek davranışları uzmanı ve Papillon yetiştiricisi.

bottom of page